JAKARTA - INDONESIA . Ribuan umat Islam berkumpul di pusat ibu negara Jakarta membantah Gabenor Jakarta yang dituduh menghina Al Quran.
Lautan penunjuk perasaan berpakaian putih berkumpul di sekitar Tugu Negara melaungkan, berdoa dan membawa sepanduk menutut Basuki Tjahaja Purnama dipenjarakan.
Memetik Reuters, pegawai polis menganggarkan sekurang-kurangnya 150,000 orang penunjuk perasaan turut serta termasuk penduduk dari bandar-bandar seluruh pulau Jawa.
Beberapa laporan menunjukkan bilangan penunjuk perasaan lebih daripada 200,000 orang.
Agensi berita nasional Antara berkata, seramai 22,000 anggota polis akan dikerah untuk mengelak berulangnya keganasan yang tercetus semasa protes bulan lalu apabila lebih 100 orang cedera dalam pertempuran dengan polis.
Gabenor Jakarta Purnama, seorang etnik Cina dikenali sebagai Ahok bertanding untuk pemilihan semula pada bulan Februari berdepan dua calon Muslim.
Pertandingan merebut jawatan gabenor semakin tegang dan spekulasi bertiup kencang ia adalah plot untuk melemahkan Presiden Joko Widodo dan membantutkan peluangnya untuk memenangi penggal kedua pada 2019.
Sementara itu, jurucakap polis, Rikwanto berkata, 10 orang telah ditahan sebelum Subuh, di bawah artikel kanun jenayah yang meliputi konspirasi dan tindakan perkhianatan.
Dia daripada mereka telah didakwa di bawah undang-undang teknologi maklumat.
"Mereka kini telah ditahan dan sedang disiasat," kata Rikwanto.
Purnama disiasat atas komen yang dibuat mengenai al-Quran dalam berkempen.
Beliau menafikan salah laku tetapi telah memohon maaf atas kenyataan tersebut.