KALIKOT - NEPAL. Seorang lelaki dan wanita yang dipenjara kerana membunuh pasangan masing-masing berkahwin di penjara di barat Nepal.
Bagaimanapun mereka hanya akan dapat bersama dalam tempoh 14 tahun lagi selepas pengantin lelaki dibebaskan.
Pasangan itu ditahan di penjara Daerah Kalikot dimana Dilli Koirola, 33, dijatuhkan hukuman penjara 20 tahun kerana membunuh isterinya, manakala Mimkosha Bista perlu menjalani 4 tahun lagi penjara kerana membunuh suaminya.
Pasangan itu tidak pernah bertemu antara satu sama lain sebelum melangsungkan perkahwinan yang dipertemukan ibu Koirola yang juga berada di penjara kerana membantu anaknya membunuh isterinya.
"Dia membunuh isterinya dan saya pula membunuh suami saya. Ibunya sukakan saya dan itu adalah satu sebab saya rapatnya dengannya," kata Bista, 30, kepada akhbar Republica ketika ditemui selepas majlis perkahwinan.
"Upacara perkahwinan disaksikan kakitangan penjara dan banduan lain," kata pegawai penjara Sanjay Mahota kepada AFP.
Bagaimanapun pasangan itu tidak dibenarkan untuk tinggal bersama-sama dalam penjara kerana kami mempunyai bahagian berasingan untuk banduan lelaki dan perempuan.
"Tetapi pihak penjara telah membuat keputusan untuk membolehkan mereka bersemuka dua kali sebulan," katanya.
Sementara itu, peguam Danam Raj Bam yang menghadiri perkahwinan luar biasa itu memberitahun AFP, pasangan itu mengambil keputusan untuk berkahwin kerana mungkin tidak akan bertemu pasangan lain yang bersedia menerima mereka.
"Oleh kerana kami melakukan jenayah yang sama, kami tidak akan berada di dalam situasi di mana mereka akan memandang rendah antara satu lain," kata Koirola.
Penjara Daerah Kalikot adalah penjara kecil di luar bandar barat Nepal dengan hanya 53 tahanan - 50 lelaki dan tiga wanita.