KUALA NERANG - Sambutan baik peminat ayam ratu di Kedah dikatakan mampu menjana pendapatan penternak sebagai hasil sampingan.
Mahkama Abd Rahim, 51, dari Kampung Belukar Luas berkata, sambutan terhadap ayam ratu mendorong dia menjadi penternak dan melahirkan baka terbaik.
Katanya, pengalaman bermain ayam ratu di Thailand mendorong dia menghasilkan baka ayam itu untuk peminat di sini.
“Saya teruja dengan keunikan ayam ratu dan sedang mengusahakan baka terbaik supaya dapat membekalkan kepada peminat ayam ratu di sini. Industri ayam ratu sudah popular di negara jiran. Selepas saya menyertai pertandingan di sana, barulah saya tahu sambutan sungguh menggalakkan.
“Permainan itu turut mendapat sambutan menggalakkan di sini. Masalahnya belum ada pembekal mampu melahirkan baka yang baik untuk pertandingan ayam ratu di tanah air kita,” katanya.
Hasil pengalamannya, Mahkama mampu membekalkan ayam ratu berkualiti terutama semasa pertandingan.
Kata Mahkama, ternakan ayam ratu itu sangat baik berbanding ayam lain kerana mempunyai daging yang sedap dan telur boleh dijual berikutan diberikan pelbagai vitamin supaya sihat.
"Kesihatan yang baik mampu menghasilkan daging yang baik, apatah lagi jika mencecah empat hingga lima kilogram seekor. Walaupun ayam laga, tetapi tidak boleh disabung kerana akan merosakkan kecantikan yang ada pada ayam.
“Kita mahu ubah pandangan masyarakat. Ayam ratu mampu memberi pulangan lumayan pada setiap pertandingan, berbanding ayam sabung yang akhirnya mati di tangan lawan. Apatah lagi pertandingan sabung ayam dilarang Islam,” katanya yang mempunyai 50 ayam ratu.
Tambah Mahkama, peminat ayam ratu juga perlu mempelajari teknik penjagaan yang betul supaya dapat melahirkan ayam yang cantik dan mendapat perhatian pengadil semasa pertandingan.
Justeru katanya, tidak hairanlah jika ada antara mereka sanggup melakukan pembedahan pada muka ayam supaya kulit nampak tegang dan cantik.
“Ayam ratu boleh ditawarkan harga tinggi sekiranya dijaga dengan baik. Saya sendiri pernah jual dengan harga RM13,000 seekor.
"Bagi anak ayam gred biasa, saya jual dengan harga RM550 hingga RM650 sepasang. Gred A pula dengan harga RM850 seekor. Kecantikan ayam ratu terletak pada baka, sebab itulah baka yang baik menjadi buruan peminat ayam ratu,” katanya.