SELEPAS berjaya mencetuskan satu gelombang besar menerusi drama baru-baru ini, pelakon berbakat besar, Shukri Yahaya kembali lagi.
Namun tidak lagi sebagai seorang doktor, tetapi seorang bos.
Bagaimanapun dek sikapnya yang baran dan cerewet, pembantu peribadi Shukri Yahaya sudah hilang sabar dan mahu berhenti serta-merta.
Namun semua itu hanya berlaku di dalam drama Hantu Punya Bos! lakonan Shukri Yahaya bersama Intan Najuwa menerusi slot Iris setiap Isnin hingga Khamis jam 6.30 petang.
Drama terbitan MIG Production Sdn. Bhd. diarahkan oleh Feroz Kader dan membariskan artis-artis popular seperti Serina Redzuan, Julia Marin dan Tash Yong.
Ia mengisahkan Abby (Intan Najuwa) mengambil keputusan secara mengejut untuk menggantikan tempat kerja sahabat baiknya, Diela kerana memerlukan wang untuk mengubati ibunya yang sedang sakit di kampung. Diela pula tidak sabar untuk berhenti bekerja dengan bos yang berperangai seperti hantu.
Arrayyan (Shukri) terkejut apabila Diela dapat cari penggantinya dalam masa yang singkat, namun Arrayyan akur dan menerima Abby sebagai pembantu peribadinya.
Yang Arrayyan tidak sangka, sikap Abby yang cepat melatah dan suka menjawab bakal mencabar dirinya sebagai seorang bos yang sering ditakuti oleh pekerjanya.
Pada hari pertama, Arrayyan menyuruh Abby memperkenalkan diri kepada semua staf. Abby cemas dan terus dimarahi oleh Arrayyan, Abby menjawab secara spontan dan membuatkan semua orang terpaku dengan keberaniannya.
Arrayyan mula naik angin apabila Abby membalas tengkingannya. Itu merupakan kali pertama Arrayyan ditengking dalam seumur hidup. Pada mulanya, Arrayyan sukar untuk menerima telatah Abby yang suka melatah. Namun, dia akur apabila Abby segera meminta maaf.
Seluruh pejabat mentertawakan Arrayyan yang terkebil-kebil ditengking Abby. Akibat terlalu bengang, Arrayyan hendak memotong gaji semua orang sebanyak 20 peratus. Abby rasa bersalah dan meminta Arrayyan memotong gajinya.
Datuk Zainuddin, ayah kepada Arrayyan membuat lawatan mengejut ke pejabat. Dia memerhatikan sikap garang Arrayyan pada Abby.
Pada masa sama, Abby berusaha mengambil hati Arrayyan. Arrayyan mula tertarik dengan kepetahan Abby ketika berinteraksi dengan klien.
Kerjaya Abby yang baru bermula di syarikat Arrayyan terjejas dengan tuduhan bekas majikannya, kononnya dia dipecat kerana menggoda bos. Arrayyan marah dan mahu memecat Abby.
Apakah jalan penyelesaian yang dilakukan oleh Arrayyan untuk mengetahui perkara sebenar tentang pembantu peribadinya itu? Adakah perbuatan Abby itu seburuk seperti diperkatakan?
Jangan ketinggalan untuk menonton Hantu Punya Bos! lakonan Shukri Yahaya dan Intan Najuwa setiap Isnin hingga Khamis, jam 6.30 petang.